Apa Kehe Yeop !!!!
Welcome , Selamat datang , 歡迎 , வணக்கமSemoga anda ceria dan positif hari ini. Kehadiran
anda amat dialukan untuk mendapat semangat
berterusan.

Setiap ahli adalah setiap tangga untuk forum ini
maju ke hadapan.


Terima Kasih Daun Keladi Sudah Baca Lu Pikir La Sendiri.
Apa Kehe Yeop !!!!

Welcome , Selamat datang , 歡迎 , வணக்கம
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Berani Melakukan Perubahan – UMNO Pinda Perlembagaan

Go down 
AuthorMessage
JJB
Admin
avatar

Posts : 211
Join date : 22/05/2009
Location : Malaysia

PostSubject: Berani Melakukan Perubahan – UMNO Pinda Perlembagaan   Sat May 23, 2009 3:35 pmBerani Melakukan Perubahan – UMNO Pinda Perlembagaan

KUALA LUMPUR, 23 Mei - Dalam ucapan sulungnya sebagai Presiden UMNO yang baru pada Mac lalu, Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak menyatakan antara perubahan yang akan dilakukan di dalam parti adalah meminda perlembagaan parti berkaitan sistem pemilihan dan juga kuota.

Beliau dalam ucapannya berkata apabila pindaan dibuat, bermakna mandat untuk memilih pemimpin pusat akan diserahkan ke tangan lebih ramai ahli UMNO sehingga di peringkat akar umbi.

Langkah ini supaya parti mempunyai proses yang lebih telus, terbuka dan demokratik dalam soal pemilihan parti dan antara lain sekali gus membantu memulihkan parti daripada cengkaman politik wang yang melanda setiap kali musim pemilihan.

Kelmarin, Pengerusi Jawatankuasa Teknikal Pindaan Perlembagaan, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein dalam sidang medianya turut mencadangkan kepada ahli-ahli UMNO menggunakan mesyuarat peringkat cawangan yang kini sedang berlangsung ini sebagai platform bagi menyuarakan dan menyampaikan pendapat dalam pindaan Perlembagaan tersebut.

UMNO akan mengadakan Perhimpunan Agung khas pada 13 hingga 16 Oktober depan bagi membincangkan pindaan perlembagaan parti untuk memastikan sistem pemilihan lebih telus, terbuka dan memberi peluang kepada ahli memilih pemimpin.

Kenyataan beliau itu jelas menunjukkan sikap kepimpinan sekarang yang terbuka menerima pendapat akar umbi demi kepentingan dan kelangsungan parti dalam sesuatu perkara.

Di samping perubahan yang dilakukan ini mampu meningkatkan integriti UMNO, ia juga dilihat menepati kehendak akar umbi dan secara langsung selepas ini tidak timbul lagi masalah tidak berpuas hati terhadap organisasi parti.

Jika sebelum ini hanya perwakilan di Perhimpunan Agung UMNO sahaja yang berhak memilih pemimpin di peringkat pusat, jawatankuasa tersebut yang dibentuk juga sedang mencari langkah terbaik sama ada melibatkan keseluruhan ahli ataupun melibatkan 60 ribu ahli pemimpin di peringkat cawangan termasuk sayap.

Ini kerana, mereka yang memilih pemimpin parti secara tidak langsung juga akan memilih pemimpin bagi mewakili kerajaan. Daripada sini, jelas peranan yang dimainkan oleh ahli UMNO itu mewakili kehendak rakyat.

Manakala mengenai sistem kuota, dengan pindaan yang dilakukan, ahli akar umbi dapat menilai dengan tepat siapakah pemimpin yang lebih mengutamakan kepentingan ahli dan rakyat kerana tidak tertakluk kepada bilangan pencalonan semata.

Walaupun begitu, had-had tertentu serta merit perlu ditekankan supaya tidak terlalu ramai yang dibenarkan bertanding bagi sesuatu jawatan.

Walau apa jua perubahan dan pembaharuan yang dilakukan, usaha tersebut tidak akan memberi manfaat kepada parti jika tanpa kesedaran dan kesungguhan daripada setiap ahli dan setiap pemimpin UMNO.

Sumber :

http://umnopju.org/?p=297
Back to top Go down
View user profile http://llll0o0llll.forumms.net
 
Berani Melakukan Perubahan – UMNO Pinda Perlembagaan
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Apa Kehe Yeop !!!! :: Blog Panas Barisan Nasional-
Jump to: