Apa Kehe Yeop !!!!
Welcome , Selamat datang , 歡迎 , வணக்கமSemoga anda ceria dan positif hari ini. Kehadiran
anda amat dialukan untuk mendapat semangat
berterusan.

Setiap ahli adalah setiap tangga untuk forum ini
maju ke hadapan.


Terima Kasih Daun Keladi Sudah Baca Lu Pikir La Sendiri.
Apa Kehe Yeop !!!!

Welcome , Selamat datang , 歡迎 , வணக்கம
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Roh Komunis Masih Kuat Dalam Umno!!

Go down 
AuthorMessage
JJB
Admin
avatar

Posts : 211
Join date : 22/05/2009
Location : Malaysia

PostSubject: Roh Komunis Masih Kuat Dalam Umno!!   Tue May 26, 2009 7:52 amRoh Komunis Masih Kuat Dalam Umno!!

Saya tidak dapat menahan ketawa apabila membaca kenyataan Dr. Rais Yatim kelmarin yang menyatakan "tiada tempat untuk komunis di Malaysia".

Tiada tempat untuk komunis di Malaysia? Tiba-tiba saja Rais bercakap macam orang nyanyuk, orang yang tidak mengenali sejarah negara sendiri.

Komunis bukan saja ada tempat di Malaysia, tapi sudah lama bertempat di negara ini, lama sebelum Dato Onn pengasas Umno itu mendapat ilham untuk menubuhkan Umno. Partai Komunis Malaya (PKM) ditubuhkan pada tahun 1930 iaitu 16 tahun sebelum Umno ditubuhkan pada 1946. Jika Umno menganggap ia parti tertua di negara ini tapi PKM adalah 16 tahun lebih tua berbanding Umno. Jika Umno menganggap ia berjuang menentang penjajah, PKM juga berjuang menentang penjajah 16 tahun sebelum Umno lagi. Malah PKM bukan saja berjuang menentang British, tetapi juga menentang Jepun dengan melahirkan sayap yang bersekutu dengannya bernama Malayan People Anti-Japanese Army (MPAJA). Yang membezakan perjuangan mereka menentang penjajah barangkali cuma satu - PKM berjuang dengan darah dan keringat, manakala Umno lebih kepada perjuangan menerusi persefahaman dan persahabatan dengan British. Jadi kenyataan Rais bahawa komunis tiada tempat di negara ini sangat lucu, kerana mereka telah wujud di sini sejak hampir 80 tahun dahulu lagi!

Walupun Umno ingin mahu kelihatan berbeza dengan komunis, tetapi antara dua parti itu banyak persamaannya. Persamaan itulah yang menyebabkan kerajaan membenarkan kedutaan negara-negara komunis dibina di negara ini bermula dengan Soviet Union pada 1967 dan akhirnya Republik Rakyat Cina pada tahun 1974. Jadi jika sudah begitu lama kita mengiktiraf negara komunis dan membenarkan kedutaan mereka bertapak dan bertempat di sini, mengapa Dr Rais kata tiada tempat untuk komunisme?

Dan yang lebih aneh tentang komunisme di negara ini ialah hubungan erat pemimpin-pemimpin Umno dengan gerakan komunis itu sendiri. Pada tahun 1976, dua tokoh Umno, Datuk Abdullah Ahmad (Setiausaha Politik Tun Razak dan bekas Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri) dan Abdullah Majid (Setiausaha Parlimen di Jabatan Perdana Menteri) ditahan di bawah ISA kerana dituduh bersubahat dengan anasir komunis untuk menjatuhkan kerajaan yang dipilih rakyat. Tidak lama lepas itu, seorang lagi orang kuat Umno - Sidek Ghouse yang juga Setiausaha Politik Dr Mahathir juga ditahan polis atas tuduhan menjadi agen KGB iaitu polis rahsia Soviet yang sangat digeruni itu.

Jadi jika sejarah telah membuktikan komunisme itu begitu rapat dengan kepimpinan Umno, bagaimana Dr Rais boleh menyatakan fahaman yang telah lama bertempat di negara ini, malah bersarang dalam minda pemimpin-pemimpin Umno itu, sebagai tiada tempat? Apa yang tiada tempatnya jika komunisme sudah lama bertempat?

Satu lagi jika komunisme tiada tempat di negara ini mengapa ciri-ciri negara komunis masih diamalkan di Malaysia? Tahan tanpa bicara, tiada kebebasan akhbar dan pilihanraya tidak telus adalah antara ciri-ciri biasa di negara komunis dan perkara yang sama masih berlaku di Malaysia. Walaupun komunisme telah runtuh di Eropah Timur sejak awal tahun 1990an, namun sistem kediktatoran komunis masih dijadikan asas pemerintahan negara ini yang diterajui Umno dari dahulu sehingga sekarang. Dengan kata-kata lain roh komunis masih sangat kuat dalam jiwa Umno.

Justru Dr Rais, bacalah kembali sejarah negara, sejarah perjuangan komunis dan hubungan komunisme dengan Umno itu sendiri. Anda tidak perlu takut dan terkejut dengan blog pro-komunis yang baru muncul tersebut kerana ciri-ciri komunisme sememangnya masih kuat dalam roh Umno itu sendiri.

Sumber :

http://pendikargunung.blogspot.com/2009/05/roh-komunis-masih-kuat-dalam-umno.html
Back to top Go down
View user profile http://llll0o0llll.forumms.net
 
Roh Komunis Masih Kuat Dalam Umno!!
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Apa Kehe Yeop !!!! :: Blog Panas Pakatan Rakyat-
Jump to: