Apa Kehe Yeop !!!!
Welcome , Selamat datang , 歡迎 , வணக்கமSemoga anda ceria dan positif hari ini. Kehadiran
anda amat dialukan untuk mendapat semangat
berterusan.

Setiap ahli adalah setiap tangga untuk forum ini
maju ke hadapan.


Terima Kasih Daun Keladi Sudah Baca Lu Pikir La Sendiri.
Apa Kehe Yeop !!!!

Welcome , Selamat datang , 歡迎 , வணக்கம
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Umno Rembau tak leh harap jaga hak orang Melayu

Go down 
AuthorMessage
JJB
Admin
avatar

Posts : 211
Join date : 22/05/2009
Location : Malaysia

PostSubject: Umno Rembau tak leh harap jaga hak orang Melayu   Sat May 23, 2009 3:15 pmUmno Rembau tak leh harap jaga hak orang Melayu

Menteri Besar N.Sembilan ialah Ketua Bahagian Umno Rembau. Ketua Pemuda Umno Malaysia Ahli Parlimen Rembau. Isteri PM pun ada kaitan dengan Rembau. Tapi semua tak leh harap nak jaga tanah orang Melayu Rembau. Tanah ada geran, tanah adat, tanah rezab Melayu bukan tanah haram, bukan rumah setinggan.

Menteri Besar N.Sembilan ialah Ketua Bahagian Umno Rembau. Ketua Pemuda Umno Malaysia Ahli Parlimen Rembau. Isteri PM pun ada kaitan dengan Rembau. Tapi semua tak leh harap nak jaga tanah orang Melayu Rembau. Tanah ada geran, tanah adat, tanah rezab Melayu bukan tanah haram, bukan rumah setinggan.

Cubalah fikir sikit orang Melayu seluruh Malaysia ini, terutama orang Melayu Perak akan nasib orang Melayu Rembau. Tanah mereka akan diambil, rumah mereka akan dirobohkan.

RM 1.20 sekaki persegi nak beli apa ? Beli kereta Kancil pun tak lepas ! Beli rumah PPRT pun tak lepas !

Beli rumah pangsa PPRT pun tak lepas !Orang Melayu kat Rembau ni bukannya ada banyak tanah. Tanah pula bukan senang nak beli, tambah tanah adat. Orang luar suku bukan boleh beli tanah adat. Rata-rata mereka ada tanah sekitar suku atau setengah ekar. Kalau suku ekar dapatlah pampasan RM 13,000 kalau setengah ekar dapatlah pampasan RM 26,000

Itulah nilai harga tanah orang Melayu Rembau yang sekian lama menyokong Umno.

Sedar-sedarlah orang Melayu Rembau akan nilai harga diri anda. Tanah anda diberi pampasan yang terlalu murah , tak berbaloi. RM 13,000 NAK BELI APA ???? NAK DUDUK MANA SELEPAS NI ????

TAK APA , RAKYAT DIDAHULUKAN ! BOLEHLAH DUDUK RUMAH AHLI PARLIMEN REMBAU ! BOLEHLAH DUDUK RUMAH MENTERI BESAR ADUN RANTAU TU ! DUDUK RUMAH PERDANA MENTERI ! RAKYAT DIDAHULUKAN !

Usahkan nak jaga tanah rezab Melayu, tanah kubur Melayu pun tak terurus..

Malang sungguh orang Melayu Rembau. Tak ada siapa nak bela mereka, walaupun Ketua Pemuda Umno Malaysia orang Rembau, Menteri Besar dari Umno Bahagian Rembau. Tanah diambil, rumah pula terbengkalai, macam rumah orang Melayu di Lubuk China , Rembau.

Nasib baik ada CheguBard dari PKR yang mengutarakan dilema nasib Melayu Rembau pada pautan berikut

http://chegubard.blogspot.com/2009/05/tok-mat-nakal-tembak-peluru-angin.html

Pemilik tanah adat di Kampung Chengkau, Kampung Waris dan kawasan sekitarnya yang terjejas kerana projek landasan berkembar keretapi langsung tidak mendapat perhatian Mohamad. Tanah mereka akan dirampas dibawah Akta Pengambilan Tanah dengan harga RM1.20 sekaki. Harga yang terlalu jauh lebih murah dari harga yang diletakkan oleh jurunilai.

Penduduk berkeras isunya mudah pampasan tak masuk akal, mereka bukan menolak pembangunan sebaliknya memohon hak tanah mereka. Mereka mahu tanah mereka diganti di dalam kawasan Rembau semula. Tanah Adat (tanah rizab Melayu) ini maruah keluarga mereka mereka tidak mahu melihat keluarga mereka hilang tanah. Mereka telah pergi ke banyak pihak termasuk cuba berjumpa Mohamad namun gagal mendapat perhatian.

Jika tidak kena gaya dua minggu dari sekarang 40 buah rumah akan menyembah bumi, akan sekali lagi peristiwa Kampung Berembang, Selangor akan berlaku. Mohamad tidak punya masa buat mereka, keADILan Rembau semalam telah bertemu dengan wakil penduduk terbabit.

Di Selangor berita gembira buat rakyat orang Asal apabila kerajaan Pakatan Rakyat Selangor membatalkan saman terhadap tanah orang asal yang mahu diambil kerajaan Bn dahulu. Malah hak milik diperolehi oleh orang asal terbabit. Malangnya di Negeri Sembilan, penduduk orang asal yang telah meneroka tanah sejak ratusan tahun di Kampung Tangai Gua Batu Maloi (sempadan Rembau - Tampin) sedang tidak nyenyak tidur apabila tanah mereka hendak dirampas untuk membangunkan kawasan pelancongan.

Mereka yang tidak mempunyai hak undang - undang ke atas tanah itu sudah mendapat surat arahan 'menghalau' dengan mengosongkan tanah. Mereka juga sudah pernah naik bas ke Seremban untuk bertemu MB namun gagal. keADILan Rembau juga sudah bertemu wakil mereka berbincang mengenai masa depan mereka.

Itu baru cheGuBard singkap masalah dalam rekod Pusat Khidmat Keadilan Rembau.

Keadilan Rembau yang tidak mempunyai sumber, tidak mempunyai kuasa malah ditindas dihimpit dengan menggunakan perbagai aparat di bawah regim tetap terus menghayun langkah tidak kira semak atau rimba, siang atau malam, hujan atau panas akan terus membela dan memperkasakan rakyat.

Kepada Datuk Seri Mohamad Hasan, Menteri Besar Negeri Sembilan yang dikenali sebagai tokoh korporat berhentilah 'berpolitik dan ' berniaga' berikanlah tumpuan pada rakyat.

Sumber :

http://ibnurembau.blogspot.com/2009/05/umno-rembau-tak-leh-harap-jaga-hak.html
Back to top Go down
View user profile http://llll0o0llll.forumms.net
 
Umno Rembau tak leh harap jaga hak orang Melayu
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Apa Kehe Yeop !!!! :: Blog Panas Pakatan Rakyat-
Jump to: