Apa Kehe Yeop !!!!
Welcome , Selamat datang , 歡迎 , வணக்கமSemoga anda ceria dan positif hari ini. Kehadiran
anda amat dialukan untuk mendapat semangat
berterusan.

Setiap ahli adalah setiap tangga untuk forum ini
maju ke hadapan.


Terima Kasih Daun Keladi Sudah Baca Lu Pikir La Sendiri.
Apa Kehe Yeop !!!!

Welcome , Selamat datang , 歡迎 , வணக்கம
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Kesudahan Taktik Politik "Bogeyman" Di Penanti

Go down 
AuthorMessage
JJB
Admin
avatar

Posts : 211
Join date : 22/05/2009
Location : Malaysia

PostSubject: Kesudahan Taktik Politik "Bogeyman" Di Penanti   Mon Jun 01, 2009 1:04 amKesudahan Taktik Politik "Bogeyman" Di Penanti

1. Tahniah kepada Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang berjaya mempertahankan kerusinya di DUN Penanti. Keputusan pilihan raya DUN Penanti menyaksikan YB Mansor Othman menang dengan mendapat undi 6,052 undi. Manakala tiga calon bebas - Aminah Abdullah mendapat 392 undi, Khan Ari (494) dan Kamarul Ramizu Idris (56). Beliau menang dengan majoriti 5,558 undi.

2. Hanya 46.15% keluar mengundi dan PKR menyalahkan BN kerana ramai yang tidak keluar mengundi. Kata mereka ketiadaan BN menyebabkan ramai tidak berminat keluar mengundi. Ada pula yang mendakwa BN menghalang orang ramai keluar mengundi. Lebih dahsyat ada yang membuat kenyataan bahawa BN atau lebih tepat UMNO menaja rombongan keluar dari Penanti.

3. Sungguh melucukan ada pula pemimpin muda mereka yang bersedia menghalang mana-mana bas keluar dari Penanti ketika hampir hari pembuangan undi. Jika dulu mereka kata pengundi hantu lalu halang bas masuk ke kawasan pilihan raya kecil. Hari ini mereka mahu halang bas keluar pula kononnya hendak halang pengundi yang sah dari keluar kawasan pilihan raya. Mereka menentukan peraturan, mereka membuat keputusan dan mereka melaksanakan penguatkuasaan.

4. Kita perhatikan hampir saban hari sepanjang tempoh kempen pilihan raya lalu, PKR tetap menghentam dan "menyerang" UMNO dan BN. Mungkin simpulan bahasa yang mungkin sesuai dengan PKR ialah "gila talak."

5. Namun apabila diperhatikan polemik dan politik PKR dan parti-parti sekutunya sejak menang beberapa negeri sehingga sekarang ini, kenyataan paling sesuai bagi cara mereka mentadbir dan berpolitik ialah "politik bogeyman".

6. Mereka menjadikan BN dan UMNO sebagai boogeyman atas apa sahaja mala petaka, nasib malang dan kegagalan mereka mahu pun sesiapa sahaja yang boleh mengundi. Kempen mereka, kenyataan mereka dan ceramah mereka meletakkan apa sahaja kesalahan atau kekurangan atas BN.

7. Jika kita masih ingat suatu ketika dahulu masalah jerebu juga salah pemimpin BN yang kononnya membiarkan maksiat berleluasa. Sudah tentu idea tersebut tidak lagi digunakan sekarang. Ceramah dan hasutan mereka dalam bentuk baru tetapi hantunya atau boogeyman tetap BN.

8. Jika ada orang kena bunuh pun maka mereka mencari pemimpin BN untuk dijadikan boogeymannya. Jika ada jalan berlopak pun mereka menunjuk jari kepada pemimpin BN sungguhpun jalan tersebut di bawah kendalian PBT negeri yang mereka tadbir. Malah jika ada anak gagal mendapat tempat di institut pengajian tinggi yang mereka mahu juga salah pemimpin BN.

9. Justeru sungguhpun BN tidak bertanding dalam pilihan raya kecil DUN Penanti, nama BN tetap di sebut kerana politik mereka ialah politik menyalahkan orang lain.

10. Saya andaikan politik boogeyman ini mungkin ada sedikit sinar dalam beberapa tahun akan datang sebelum rakyat mulai meluat dan menyampah.

11. Kecenderungan ini sudah nampak dalam pilihan raya di DUN Penanti. Sungguhpun media alternatif seperti Malaysiakini dan Harakahdaily memaparkan kenyataan bahawa PKR menang besar, namun realitinya sungguh berbeza.

12. Selain jumlah keluar mengundi yang rendah, jumlah undi kepada PKR juga merosot lebih seribu undi. Pada 2008, Fairus dari PKR mendapat 7,346 undi, menewaskan calon BN, Datuk Abdul Jalil Majid yang mendapat 5,127 undi.

13. Realitinya, sokongan terhadap PKR di kubu kuatnya sendiri sudah berkurangan. Mungkin sudah ramai yang bosan dengan taktik kempen menjadikan BN sebagai boogeyman ini. Hanya masa akan menentukan.

Sumber :
http://www.drkhir.com/2009/06/kesudahan-taktik-politik-boogeyman-di.html
Back to top Go down
View user profile http://llll0o0llll.forumms.net
 
Kesudahan Taktik Politik "Bogeyman" Di Penanti
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Apa Kehe Yeop !!!! :: Blog Panas Barisan Nasional-
Jump to: